Ytbehandling av metall – lång hållbarhet

Ytbehandling

All metall får längre hållbarhet om den ytbehandlas, ytbehandlingen kan skydda mot rost, kemikalier, temperaturer eller vara elisolerande. Många metallkonstruktioner står ute och är utsatta för väder och vind och behöver en ytbehandling.

Lackering av metall är ett alternativ när man vill ha en exakt kulör. Slitstyrkan kan ökas genom flera lager lackering. Den mest miljövänliga formen av lackering är pulverlackering, där inga lösningsmedel behövs. För att få pulvret att fästa måste man ge metallkomponenten en elektrisk positiv laddning.

Utöver pulverlackering finns våtlackering och sprutlackering. Med sprutlackering får man ett extra lager färg som skydd mot väder och vind. Lackering används till butiksinredningar och bilindustrin där man vill ha en exakt kulör..

En ytbehandling av metall med metoden förnickling används där man vill få en vacker finish. Metallen doppas då i kar med en strömkälla och en nickelsats. Nickelsatsen består av nickelsyra och nickelanoder. Möbler i offentliga miljöer har ofta förnicklade stommar.

Förkromningsprocessen består av tre delar. Först lägger man på en metall för att få bort alla ojämnheter t.ex. koppar. Efter det ett lager med nickel som ger metallen ett rostskydd. Som en försegling lägger man till sist på krom som ger metallen en vacker och glansig yta. Förkromade detaljer används till bland annat dörrhandtag och butikshyllor.

Vid varmförzinkning doppas metalldetaljer i ett bad med flytande zink som håller en temperatur på 460 grader Celsius. Varmförzinkningen ger en fin yta som underlag för lackering till exempel i bilindustrin.

Ytbehandling av metall kan även göras med plast. Termoplast är uppbyggd av linjära eller förgrenade polymerer. Den kan omsmältas till nya produkter ett obegränsat antal gånger. Dock blir hållbarheten lite sämre efter varje omsmältning. Ur miljöhänseende är termoplasten ett mycket bra alternativ, då den är fri från lösningsmedel och epoxy.

Termoplasten klarar miljöer och påfrestningar som t.ex. pulverlackering inte klarar. Korrosionsskydd, elisolering och kemikaliebeständighet är tre av de egenskaper termoplast har. Termoplasten är UV-beständig, bakteriehämmande, slitagetålig och fuktavvisande. Den kan byggas i flera lager och färger. Olika användningsområden kräver olika egenskaper av produkter och installationer.